Etik og lovgivning i genteknologi
Denne underside udgør sjette del af teorien for Biotech Academys materiale om Moderne genteknologi.
Genteknologi er en teknologi med meget store muligheder, der vil kunne gavne miljøet, samfundet eller menneskers sundhed. Men som mange andre teknologier kan genteknologi også misbruges eller utilsigtet skabe fejl. Derfor er brugen af genteknologi omgærdet af vigtige etiske spørgsmål og reguleret af EU-lovgivning. Denne etiske diskussion er knyttet til emner fra det øvrige materiale om genteknologi og cellefabrikker.
Efterhånden som mulighederne udvides for at flytte rundt på gener og ændre dem, bliver det vigtigt at tage etisk stilling til, hvor grænserne sættes. Genteknologien gør det muligt at arbejde kreativt med vores biologiske arv og potentielt skabe nye transgene organismer, der kan løse problemer med sundhed, sult eller manglende ressourcer. Men i nogle situationer kan genteknologi også medføre en vis risiko for uoprettelig spredning af fremmede gener i naturen. Man må derfor vurdere, om brugen er acceptabel, fx hvis nytteværdien kan betyde, at der reddes liv, eller at prisen på dyrkningen af afgrøderne falder. Desuden er der måske grænser for hvilke dyrearter, vi vil gensplejse i menneskets tjeneste, selv hvis gensplejsningen ikke påfører dem smerter?
Dette er kun nogle af de etiske spørgsmål, som følger med brugen af genteknologi, og som man må afklare, inden man iværksætter og går i laboratoriet med et nyt genteknologisk projekt.
I denne diskussion gennemgås etiske holdninger til brugen af genteknologi i forhold til emner i dette materiale. Desuden præsenteres de vigtigste regler for brug af genteknologi, herunder dyrkning af genmodificerede (GM) planter.
Risiko ved og lovgivning om genteknologi
Genteknologi kan anvendes på meget forskellige måder. Der er væsentlig sikkerhedsmæssig forskel på en genmodificeret organisme, der holdes indesluttet i laboratorier og fermenteringstanke til produktion af medicin eller enzymer og på organismer, der udsættes i naturen såsom GM-planter, der vil kunne påvirke økosystemerne. Forskellen ses også af lovgivningen.
Genteknologi reguleres i Danmark af Lov om miljø og genteknologi, som følger EU’s regler på området.
Brug af GMO’er i forskning og produktion
Arbejde med genmodificerede organismer (GMO’er) i forskning og produktion skal tillades af myndighederne, så faciliteterne er sikre og der ikke slipper levende GMO ud.
Hvis en GMO skal indgå i produktion fx som cellefabrik, skal virksomheden dokumentere overfor myndighederne, at mikroorganismen ikke er giftig eller sygdomsfremkaldende for mennesker, og at den ikke har nogen overlevelsesfordel i forhold til de naturlige mikroorganismer og derved kan etablere sig i naturen.
Et produkt fremstillet i en gensplejset cellefabrik, som fx citronsyre, insulin og penicillin vil ikke selv være GMO, fordi GMO kun har været et hjælpemiddel i produktionen af stoffet og ikke kommer med i produktet. Anderledes er det med GM-planterne, der skal bruges som foder eller fødevarer.