Fremskridt indenfor medicinsk forskning sker hurtigere end nogensinde, hvilket konstant resulterer i bedre eller nye behandlinger. Men hvor stammer disse fremskridt fra? Du vil sandsynligvis med det samme tænke på medicinalindustrien eller de hårdtarbejdende forskere i deres laboratorier. Mens begge disse selvfølgelig har stor indflydelse og er ansvarlige for at undersøge og raffinere lovende medicin, går rødderne for meget medicin ofte tilbage til naturen omkring os – fx stammer forløberen for aspirin (som du kan finde i din smertestillende pille) fra bark fra træet Salix alba (piletræ), og penicillin (et antibiotikum, som du måske har fået, hvis du har været syg med en bakteriel infektion) blev opdaget i svampen Penicillium notatum. Men hvordan finder man ud af, at barken fra et træ kan kurere hovedpine (hvem får den idé at spise bark, når man er syg?). Ofte kan opdagelserne tilskrives årvågne personer, tilfældigheder, held – eller en kombination af alle tre.
En sådan årvågen person var John Eng, der i 1990erne var ansat på et hospital i The Bronx, New York, hvor han arbejdede med at udvikle forsøg til at identificere ukendte hormoner og deres funktion. I hans daglige arbejde på hospitalet havde han desuden mødt mange patienter med diabetes, en sygdom der giver forhøjet blodsukker, hvis den ikke behandles ordentligt. Da længerevarende forhøjet blodsukker kan give mange alvorlige følgevirkninger, producerer kroppen normalt hormonet insulin i bugspytkirtlen for at transportere glukose ind i cellerne. I personer med diabetes reagerer kroppens celler dog enten dårligere på insulin, eller de producerer ikke nok insulin.
John Eng læste en dag et studie foretaget i 80’erne af National Institutes of Health, der havde fundet ud af, at giften fra nogle slanger og øgler overstimulerede bugspytkirtlen, og han blev især interesseret i en bestemt giftig øgle – Gilaøglen (eller på engelsk: The Gila Monster), som er en af kun to giftige øglearter. John Engs nysgerrighed blev vakt da han fandt ud af, at øglen kunne beholde et konstant blodsukkerniveau selv efter lange perioder uden mad – en egenskab der er eftertragtet i diabetespatienter. Han var dermed pludselig i en oplagt position; han havde erfaring med diabetespatienter, han havde viden om et dyr, hvis gift påvirkede bugspytkirtlen, hvor insulin produceres, og han havde udviklet et forsøg, der gjorde ham i stand til at undersøge de ukendte hormoner i giften, der var skyld i effekten på bugspytkirtlen.