Kroppens stofskifte
Alt hvad kroppen består af, og al den mad vi spiser, er bygget op af molekyler. Alt, der sker i kroppen, kan forklares med kemi. Det er et hav af kemiske reaktioner, der får kroppen til at virke. Menneskets stofskifte er et komplekst netværk af reaktioner. For at anskueliggøre dette store netværk af reaktioner, studerer man kun små dele af stofskiftet ad gangen. Det skal dog understreges, at de enkelte reaktionsveje ikke står alene, men er en del af et kæmpe netværk af mange reaktionsveje, der påvirker hinanden.
Dette afsnit om kroppens stofskifte har fokus på den biokemiske forståelse af kost og energiomsætning.
ATP
ATP (adenosintrifosfat) er kroppens energikilde. Det er et molekyle, der indeholder meget kemisk energi, som kroppen kan bruge til at udføre arbejde, eksempelvis til at bevæge en muskel.
ATP molekylet består af et relativt stort molekyle, der hedder adenosin og af tre fosfatgrupper. Fosfatgrupperne er opbygget af grundstofferne fosfor og oxygen. ADP er et molekyle, der har den samme opbygning som ATP, men til forskel fra ATP har ADP kun to fosfatgrupper.
ATP virker som et genopladeligt batteri. Når batteriet er opladet, har det form som ATP, og når batteriet er fladt, har det form som ADP.
Når ATP bruges til energikrævende arbejde, fraspaltes den ene fosfatgruppe, og tilbage er der ADP. Dette ses på figur 2 og 3.