Koder mine gener for, at jeg ikke lever for evigt, hvilket sørger for, at vi ikke bliver for mange mennesker?
Det korte svar er: Nej! Overbefolkning af mennesker og dyr har nemlig aldrig været et problem på jorden. Det faktum får dig måske til at undre dig over den stejle kurve fra Figur 3. Det tyder jo på, at det er lige netop det, vi mennesker har gang i. Hvis du i stedet kigger på den vilde natur uden for dit vindue, så ser du, hvordan naturen er enormt effektiv til at skaffe sig af med dyr. De fleste vilde dyr bliver:
- Ædt af andre dyr
- Dør af sygdomme
- Dør af sult og tørst
Vi mennesker er bare blevet bedre til at undgå at dø af disse årsager gennem de sidste 200 år. Det betyder altså, at naturen ikke har haft behov for at lave en genetisk kode, som gør, at vi mennesker og dyr dør. Det har naturen klaret helt selv.
Hvis jeg ikke har en kode, som gør mig ældre, hvorfor lever jeg så ikke for evigt?
Vi har altså ingen kode, der siger, at nu skal vi blive rynkede som rosiner og krumme ryg som en boomerang. Det giver anledning til at spørge sig selv: Hvorfor ældes jeg så? Det er der et ganske enkelt svar på: Du ældes nemlig, når du lever. Som der blev nævnt i introduktionsvideoen, så kan du sammenligne dig selv med en racerbil, som har en garanti på 5 år. Når den er ny, kører den som smurt på skinner, men når den har kørt i godt og vel 5 år, så begynder maskineriet at forfalde. Det samme sker for din krop. Den bliver slidt, når du lever. Man kan sige, at din garanti er på 45 år, hvilket er den essentielle levetid. Når du bliver 45 år, så vil du nok kunne se tydelige tegn på aldring, som fx den rynkede hud, den krumme ryg, et svagere helbred og ekstra mange hår i ører og næse.
Har du brug for en pause fra læsningen, så tag fat i din lærer og dine klassekammerater og leg ”Tag og lyt og fortæl historien videre”:
4.2 Tag og lyt og fortæl historien videre (pdf)
Hvad er det, der sker med min krop, når jeg bliver ældre?
Der sker mange ting i kroppen hele tiden. Kroppen ændrer sig, får nye former og bliver mere og mere slidt med tiden. Lidt ligesom en historie der går fra mund til mund. Historien ændrer sig og mister nogle af sine detaljer. Og ligesom racerbilen der forfalder. For at vi kan leve, er det nødvendigt, at vores krop hele tiden laver nye celler og fjerner og reparerer ødelagte celler. Din krop laver nye celler under mitosen, hvor en celle deler sig til to. Du kan se denne proces på Figur 5. Inden en celle kan dele sig i to, skal den lave en kopi af alt dit arvemateriale. På den måde sikrer cellen sig, at hver af de nye såkaldte datterceller har præcist det samme arvemateriale. Dette lyder jo mega smart, men det er faktisk her, at din krop med tiden bliver mere rusten. Så lad os i det følgende tage et kig på, hvad der sker, når din celle skal kopiere hver af sine 46 kromosomer inden celledelingen (mitosen).