Undersøgelse af fedtstoffer
Man kan producere olie fra mange planter – og du bruger helt sikkert meget mere planteolie i din hverdag, end du lige er klar over. Lige fra i madlavning til i din shampoo – planteolie er ikke til at komme udenom. Men hvad er olier egentligt? Og er der forskel på olie, der kommer fra dyr (f.eks. den fedt, der er tilovers i panden, efter du har stegt kød) og olie, der kommer fra planter? Det er netop, hvad vi skal undersøge i dette forsøg. I dette forsøg skal I undersøge, beskrive og sammenligne forskellige fedtkilder. I kan evt. bruge resultaterne fra dette forsøg i øvelsen ”Lav dit eget plantekød”.
I skal bruge:
- En kogeplade
- En gryde
- De fedtstoffer, I har valgt
- En ske eller andet til at omrøre fedtstoffet med
- Et termometer
- En fryser til at fryse de fedtstoffer, der er flydende ved stuetemperatur
- Papir og blyant til at nedskrive jeres observationer
Fremgangsmåde til måling af smeltepunkt for fedtstoffer:
- Vælg jeres fedtstoffer og hæld/skær en god del ud – ca. 2 dl
- Sørg for både at have fedtstoffer, der er faste og flydende ved stuetemperatur.
- Sørg for at I kan huske, hvilke beholdere, der indeholder hvad.
- Hvis fedtstoffet stadig ikke er fast efter en tur i fryseren: Undersøg smeltepunktet på nettet, og fortsæt med øvelsen.
- Hæld det faste fedtstof i en gryde, der står på en slukket kogeplade.
- Tænd for kogepladen på lav varme, og hav termometeret klar.
- Så snart fedtstoffet begynder at smelte, skal I måle temperaturen af det flydende fedtstof.
- Nogle termometre kræver, at en god del af spidsen er dyppet i den væske, du vil måle. Vent til der er en lille pøl af flydende fedt, og tip så gryden, så væsken samles – mål herfra.
- Husk at slukke varmen når I har målt et smeltepunkt.
- Nedskriv jeres resultater.
Behandling af resultater:
Udfyld nedenstående skema mens I udfører forsøg og undersøger sammensætningen af de forskellige fedtstoffer. I den sidste kolonne skal I prøve at finde en sammenhæng mellem fedtstoffets smeltepunkt og de fedtsyrer, triglyceridet (fedtstoffet) er bygget op af.
Fedtstof |
Kort beskrivelse (farve, konsistens, smag) |
Typiske fedtsyrer og beskrivelse af dem. Inkludér også meget gerne ene figur |
Smelte-punkt |
Sammenhæng mellem smeltepunkt og struktur |
Eksempel: Palmeolie |
Rødlig, lugter af kokos, smager lidt sødt |
Palmitinsyre, C16H32O2 (lang, mættet (ingen C=C)) Stearinsyre, C17H36CO2, (lang, mættet) Myritinsyre, C14H28O2, (lang, mættet) |
25-30 °C |
Mange lange mættede fedtsyrer giver et højt smeltepunkt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Øvelsen kan hentes som PDF her.