Hvad er allergi, og hvorfor får man det?
Denne underside om “hvad er allergi” udgør tredje del af teorien for Biotech Academys materiale om Allergi.
I denne artikel finder du svar på, hvad det er der helt overordnet sker inde i kroppen, når man har en allergi. Du finder ud af hvordan nogle mennesker kan være mere modtagelige overfor at få allergier end andre, og hvordan udviklingen af allergi skyldes en blanding af både arv og miljø.
Hvorfor får man allergi?
Der er ikke noget entydigt svar på, hvorfor nogle mennesker får allergi, når andre ikke gør. En af forklaringerne kan være, at man udsættes for det stof, man bliver allergisk overfor, i ekstreme mængder. For eksempel har man som bager en forhøjet risiko for at udvikle melallergi, fordi man arbejder med mel hele dagen. Andre gange har man en allergi over for noget, som er alle steder, og som vi derfor alle sammen udsættes for, i de samme mængder. Derfor mener man, at udviklingen af allergi skyldes en blanding af arv og miljø. En af grundene til, at man mener at allergi ikke kun skyldes arv er, at man kan se, at tilfældene af allergi i den vestlige verden er steget meget i løbet af de sidste 30-40 år. Faktisk er der nogle undersøgelser, der viser, at der er dobbelt så mange mennesker, der har allergi i dag som for bare 20 år siden!
Sammenhæng mellem livsstil og allergi
På grund af denne voldsomme stigning i antallet af allergikere, mener man, at der må være ting i vores miljø eller i vores livsstil, som gør at vi bliver mere allergiske. Forskerne er ikke sikre på helt præcist hvad, det er der gør forskellen, men der er mange teorier. En af dem, som måske er mest overraskende, er Hygiejnehypotesen, som vi allerede har talt om, og som vi går mere i dybden med senere. En anden forklaring kan være, at der er flere små partikler i luften på grund af forurening, cigaretrøg eller parfume.
En tredje mulighed er at vores huse er blevet mere isolerede, hvilket jo er godt mod kulden, men det kan også føre til et dårligt indeklima, hvis man glemmer at lufte ud. Nogen mener, det kan skyldes, at vi spiser anderledes nu end førhen, og at det påvirker de bakterier, som vi har i tarmene. Disse tarmbakterier kan have en vigtig indflydelse på vores immunsystem og kan afgøre hvordan immunsystemet reagerer på fremmede partikler som fx fødevarer eller kattehår. Andre videnskabelige studier har fundet en sammenhæng mellem for meget D-vitamin og allergi. Som du kan forstå, er der altså mange teorier, men man er endnu ikke helt sikker på, hvordan det helt hænger sammen.
Hvad sker der i kroppen, når man har allergi?
Som du kan se, er det altså være svært at give en præcis forklaring på, hvorfor man får allergi. Til gengæld har man fundet ud af, hvad der sker inde i kroppen, når man har en allergi. At være allergisk over for noget betyder nemlig, at din krops immunsystem begynder at gå til angreb på noget der reelt ikke er farligt. Det kunne for eksempel være kattehår. Kroppens immunsystem beskytter dig normalt mod virus og sygdomsfremkaldende bakterier, men indimellem kan det være svært for immunsystemet at skelne mellem farligt og ikke farligt.
Den mest udbredte form for allergi hedder IgE-allergi. Den fungerer på følgende måde, som også er afbildet i figur 3.
Lad os sige du er allergisk over for peanuts. Det er du fordi, din krops immunceller har produceret såkaldte lgE-antistoffer, som kan opdage peanuts og aktivere immunsystemet, når de ser dele af en peanut nede i tarmen. Vi siger, at de små dele af en peanut her er et allergen eller antigen, som antistoffet kan binde til.