Denne underside er fjerde del af teorien for undervisningsmaterialet om Bakterier og Antibiotikaresistens.
Udvikling af antibiotika er slet ikke et menneskeskabt fænomen! Vi ved nu, at der findes mange bakterier og svampe som producerer antibiotika for at kæmpe om plads og næring i naturen. Man kan vi vende dette til menneskets fordel? Kan vi bruge bioteknologi til at udvikle det samme antibiotika som bakterier og svampe producerer?
Svaret er ”Ja!”. Bioteknologi handler nemlig om at bruge naturen som løsning til menneskers problemer.
Det hele starter med, at nogle forskere opdager en bakterie (eller svamp eller i nogle tilfælde planter), som kan dræber andre mikroorganismer. Lad os kalde denne bakterie for BAkterien. Det vil nemlig få forskerne til at tænke, at BAkterien kan producere antibiotika. BAkterien bliver taget med tilbage til laboratoriet, og undersøgt hvordan den kan dræbe andre mikroorganismer. Hvis det er pga. at BAkterien producerer et antibiotikum som ikke er set før, vil forskerne se nærmere på dette molekyle. Der er flere ting som forskerne skal undersøge:
- Hvordan det nye antibiotikum dræber andre mikroorganismer.
- Om det nye antibiotikum er effektiv til at dræbe andre mikroorganismer.
- Skal der være meget eller lidt antibiotika før andre mikroorganismer bliver slået ihjel.
Når det er blevet undersøgt, kan forskerne begynde at teste det nye antibiotikum på dyr (og mennesker). Her er forskerne meget interesseret i, om antibiotikummet kan dræbe skadelige bakterier. Hvis det ikke kan, eller giver for mange bivirkninger (eller ligefrem er giftigt), bliver det kasseret. Hvis antibiotikummet har gavnlige virkninger for mennesker og ikke giver store bivirkninger, kan det nye antibiotikum komme på markedet og solgt til syge personer.
Men! Der er en allersidste ting som forskerne skal overveje. Hvordan skal det nye antibiotikum fremstilles? Der er hele tre måder på hvordan vi fremstiller antibiotika i dag.
- Biologisk: BAkterien har et gen som koder for det nye antibiotikum. Hvis vi kan fremstille dette gen, og sætte det ind i en E. coli bakterie, kan vi masseproducere antibiotikummet vha. biologi. E. coli er nemlig en bakterie som bruges i mange medicinalfirmaer til at producere medicin. Det er nemlig en rigtig måde at fremstille medicin. Hvis du vil blive klogere på denne biologiske proces, så læs om cellefabrikker her.
- Kemisk: Det nye antibiotikum vil blive fremstillet helt fra bunden ved at bruge kemi i laboratoriet.https://www.biotechacademy.dk/undervisning/grundskole/gode-onde-hjaelpsomme-bakterier/de-hjaelpsomme-bakterier/#cellefabrikker
- Semi-kemisk: Det nye antibiotikum vil blive fremstillet, ved at sammensætte forskellige molekyler som er blevet fundet i naturen. De her molekyler kan være lavet af forskellige mikroorganismer såsom bakterier, svampe eller planter.
Som du kan se, er der mange trin for at udvikle et nyt antibiotikum. Det er en lang og dyr proces for medicinalvirksomheder, og der bliver hele tiden forsket i at gøre processen hurtigere og billigere.