Enzymernes forunderlige verden
Biostriben for grundskolen
Siden bioteknologi begyndte at vokse frem i samfundet i 70’erne er tusindvis af nye ting blevet opdaget og markedet for nye opfindelser er eksploderet. Enzymer er en af de ting, som er blevet undersøgt allermest de sidste par år, fordi de findes næsten alle steder på jorden.
Enzymer er små arbejdsmaskiner, som er fuldstændig uundværlige for vores verden, og derfor er de super vigtige at lære noget om. Har I måske nogensinde undret jer over, hvordan man kan spise en kæmpestor bøf og nedbryde den i maven i løbet af et par timer? Eller hvordan man kan farve forskellige tøj i forskellige farver?
I projektet ”Enzymernes forunderlige verden” kommer vi helt tæt på hvad enzymer er, og hvordan de bliver brugt i forskellige sammenhænge i industrien. Vi vil se nærmere på, hvordan enzymer er opbygget, hvad deres ”aminosyresekvens” er, og hvordan man kan ændre dem til at fungere lige præcis som man gerne vil have det.
Projektet ”Enzymernes forunderlige verden” består af 5 videoer, som hver især kommer ind på nogle spændende egenskaber hos enzymer.
- Enzymer – naturens arbejdsmaskiner
- Osteløbe og vaskepulver – hvordan man bruger enzymer i hverdagsprodukter
- Enzymer og fylogeni
- Enzymmodificering – Vil DU være en biologisk hacker?
- Enzymopformering – fra fund til produktion
Der vil være en lille introducerende tekst om et emne, som vi vil komme ind på i videoerne. De 5 videoer i projektet vil så guide jer gennem enzymernes forunderlige verden. Til sidst i projektet vil der være tilknyttet en spørgevideo, som det er meningen at I skal se efterfølgende. I spørgevideoen skal I tage stilling til nogle af de ting, som blev gennemgået i hovedvideoen. Det er meningen at videoerne skal ses sammen 2 og 2, så der er nogen at snakke med, når der skal svares på spørgsmålene.
Velkommen til enzymernes forunderlige verden!
God fornøjelse.