« Back to Glossary Index

Mælkesyrebakterier er en orden af bakterier, som kan lave mælkesyre gennem fermentering. Fermentering (eller gæring) betyder, at bakterien omsætter et stof til et eller flere nye stoffer. Mælkesyrebakterier omsætter altså sukkerstof, nemlig glukose, til mælkesyre ved fermentering.

Mælkesyre er en syre, der har en pH-værdi på 3,51. Vores egne muskelceller kan også danne mælkesyre, når musklerne er på overarbejde og mangler ilt. Den kriblende fornemmelse af mælkesyre kender du måske fra højintens fysisk træning? Samme mælkesyre kan bakterier i kroppen danne, dog uden at det føles ubehageligt i kroppen. Tværtimod har mælkesyren fra bakterier en masse gode effekter på vores krop.

 

Mælkesyrebakterier i kroppen

Mælkesyrebakterier findes naturligt i og på vores krop. De er en del af mikrobiomet, hvilket omfatter alle bakterier og andre mikroorganismer, der bor på alle kroppens overflader såsom hud og tarmvæg.

Mælkesyrebakterier er vigtige for vores helbred. Når de fermenterer glukose til mælkesyre, sænkes pH-værdien lokalt. Mange fremmede, skadelige bakterier har svært ved at vokse og formere sig ved lav pH, og de kan derfor ikke bosætte sig i kroppen.

 

Mælkesyrebakterier i industrien

Mælkesyrebakterier er meget vigtige for mejeriindustrien. De tilsættes til mælk, og så opnår man produkter som yoghurt, ost, ymer og creme fraiche – altså syrnede mælkeprodukter. I disse produkter bidrager mælkesyrebakterier med smag, duft og holdbarhed, og så tykner de produktet. Mælkesyrebakterier fermenterer mælkesukker (kaldet laktose) i mælk til mælkesyre. Mælkesyre får proteinerne i mejeriproduktet til at binde sig sammen i et tæt netværk og tykner det således. Man kan altså lave en tyk og smagfuld yoghurt ved blot at tilsætte mælkesyrebakterier til mælk.

« Back to Glossary Index