« Back to Glossary Index

Bakterier inddeles i to grupper baseret på opbygningen af deres cellevægge. De kaldes grampositive og gramnegative bakterier. Grampositive bakterier er betegnelsen for bakterier, som er omgivet af en plasmamembran og en tyk cellevæg. Plasmamembranen består af et dobbeltlag fosfolipider. Fosfolipider er amfifile molekyler, der adskiller bakteriens indre fra omgivelserne. Cellevæggen består af et stort netværk af molekyler, heriblandt et tykt lag peptidoglykan. Peptidoglykan er et molekyle, som er opbygget af sukkerstoffer og aminosyrer. På figur 1 ses opbygningen af grampositive bakteriers overflader.

Figur 1. Grampositiv bakterie. Grampositive bakterier er kendetegnet ved at være omkranset af en plasmamembran og dernæst en cellevæg af et tykt lag peptidoglykan.

 

Navnet ”grampositiv” oprinder fra gramfarvning, som er en teknik til at skelne mellem grampositive og gramnegative bakterier, idet de farves med farvestoffet krystalviolet. Ved gramfarvning farves grampositive bakterier blåviolette, da de er i stand til at fastholde krystalviolet. Da de netop fastholder den blåviolette farve, siges det, at de er positive overfor farvning med krystalviolet. Gramnegative bakterier fastholder ikke krystalviolet, og derfor er de negative overfor farvning med krystalviolet.

Det tykke lag peptidoglykan er grunden til at krystalviolet fastholdes i bakterien og gør den blåviolet. Når bakterien først tilføres krystalviolet og dernæst jod-jodkalium, danner de to stoffer et kompleks, som ikke kan slippe ud igennem det tykke lag peptidoglykan, når der efterfølgende vaskes med ethanol (alkohol).

« Back to Glossary Index