« Back to Glossary Index

Fosfolipider (phospholipider) er amfifile molekyler, som opbygger cellemembraner. Cellemembraner er en slags hinde, der omkranser cellen og adskiller dens indre fra ydersiden – lidt ligesom huden omkring et menneske.

At fosfolipider er amfifile betyder, at de består af en hydrofil (vandelskende/polær) del og en hydrofob (vandafskyende/upolær) del. ”Hovedet” af fosfolipidet er hydrofilt, og det består af fosfat, som er negativt ladet, og glycerol. ”Halen” er hydrofob, og den består af to fedtsyrekæder.

Figur 1. Opbygningen af et fosfolipid. Et fosfolipid er opbygget af et hydrofilt hoved, som består af fosfat og glycerol, samt en hydrofob hale, som består af to fedtsyrekæder.

 

Cellemembraner opbygges ofte af et dobbeltlag fosfolipider. Dobbeltlaget opstår, idet fosfolipidernes hydrofobe haler vender ind mod hinanden, mens de hydrofile hoveder vender udad mod de vandige omgivelser, nemlig cellens indre cytoplasma og den extracellulære væske omkring den. Figur 2 illustrerer, hvordan fosfolipider danner et dobbeltlag, der udgør en cellemembran. Fosfolipidlaget er altså en fysisk barriere, som beskytter cellens indre. Inde imellem fosfolipiderne i cellemembranen er der bl.a. også kolesterol, som påvirker membranens viskositet, og transportproteiner, som fører stoffer ind og ud af cellen.

Figur 2. Fosfolipider i cellemembran. Et fosfolipid er et amfifilt molekyle, som består af hydrofilt hoved og en hydrofob hale. Fosfolipider placerer sig i et dobbeltlag med de hydrofobe haler rettet mod hinanden, der tilsammen udgør en cellemembran.

« Back to Glossary Index